Helle hellii, myös sinileviä

Julkaistu 02.07.2021

Lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinibakteerien eli kansanomaisemmin sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat esiintyä vedessä hippusina tai värjätä veden vihreäksi ja jopa muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia.

 

Arvioi uimaveden tila ennen kuin menet uimaan

Kukinnan eli sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa ja hallita. Tuulet ja virtaukset voivat liikutella sinilevämassaa, joten sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti jopa saman päivän aikana.

Uimavesiä valvova kunnan terveydensuojeluviranomainen ei käy joka päivä uimarannalla arvioimassa sinilevän esiintymistä eikä tiedota sinilevätilanteesta päivittäin. Siksi uimarin kannattaa itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimista.

Jos uimari havaitsee uimavedessä epätavanomaisia muutoksia, kuten normaalista poikkeavaa väriä tai hajua tai runsaasti sinilevää, kannattaa asiasta ilmoittaa oman kunnan terveydensuojeluviranomaiselle, jonka yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta ja usein myös uimarannan ilmoitustaululta.

Uimisen lisäksi sinileville voi altistua myös vesiurheilussa, jossa muodostuu paljon aerosoleja.

Veden tila kannattaa arvioida myös mökkirannassa, jos vettä käytetään peseytymiseen tai saunan löylyvetenä.

 

Sinilevän tunnistaminen

Sinilevän esiintyminen voi vaihdella yksittäisistä hippusista paksuun leväkasaumaan. Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi myös ajautua kapeita leväraitoja.

Sinilevä voi joskus näyttää samalta kuin siitepöly tai vaaraton rihmamainen levä. Siitepölyä voi kertyä veden pinnalle keväällä ja alkukesällä, sinileviä myöhemmin kesällä, kun vesi lämpenee.

Sinilevän voi tunnistaa yksikertaisilla juomalasi- ja keppitesteillä. Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa koetetaan nostaa kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Jos levämassa taas hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Valtakunnallinen leväseuranta tuottaa tietoa sinilevätilanteesta

Ympäristöhallinnon Järviwiki-verkkosivuille on koottu yksityiskohtaisempaa tietoa sinilevistä ja valokuvia tilanteista, joissa sinilevää esiintyy hieman, runsaasti tai erittäin runsaasti. Lisäksi verkkosivuilla on ohjeet juomalasi- ja keppitestien tekemiseen.

Järviwiki: Näin teet sinilevähavainnon

Valtakunnallinen leväseuranta on Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien toteuttama seuranta sinilevätilanteesta Suomen sisävesillä ja merialueilla. Sinilevän määrä arvioidaan silmämääräisesti neliportaisella asteikolla:

 • Ei sinilevää
 • Hieman sinilevää
 • Runsaasti sinilevää
 • Erittäin runsaasti sinilevää

 Järviwiki: Sinilevätilanne

 

Älä käytä sinileväistä vettä

Sinilevän esiintymän kestoa on mahdoton arvioida. Jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut sinilevää, muista nämä asiat:

 • Älä ui sinileväisessä vedessä
 • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan
 • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
 • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
 • Vettä ei suositella pesuvedeksi
 • Vettä ei suositella tiskivedeksi
 • Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinileväesiintymän ulkonäön perusteella ei voi arvioida, onko kyseessä myrkkyjä tuottava sinilevälaji vai ei.

Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa.

 

Millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Sinilevä voi aiheuttaa

 • Iho-oireita
 • Vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, ripulia ja oksentelua
 • Flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja kuumetta

Jos sinulla on oireita tai epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.

Myrkytystietokeskus (HUS): Sinilevän aiheuttamat oireet

Jos epäilet myrkytystä, kysy lisäohjeita Myrkytystietokeskuksesta, puh. 0800 147 111.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta