Ohjeita rottien torjuntaan

Julkaistu 19.05.2020

Tiedote

Pihtiputaan keskustan alueelta on tullut ilmoituksia havaituista rotista.
Nyt pyydämmekin taajaman asukkaita, erityisesti Asematien, Pihtiperän sekä Putikonlammen/Ohtolan alueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajia, kiinnittämään asiaan huomiota ja ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin.

Rottia tulee torjua, sillä rotat aiheuttavat vahinkoa saastuttamalla elintarvikkeita, levittämällä tauteja ja turmelemalla materiaaleja sekä jyrsimällä että ulosteillaan.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä.
Kiinteistöä on hoidettava siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti estyy, eli ehkäisten jo ennakkoon rottapopulaatioiden syntyä.

  • Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina siten, etteivät eläimet pääse niihin. Elintarvikejätteitä saa kompostoida vain rotanpitävissä kompostisäiliöissä. Kalanperkuujätteiden yms. hautaaminen on kielletty. Älä kaada viemäriin ruokajätteitä.
  • Avonaiset ja maahan ruokaa pudottavat lintulaudat tulee poistaa. Kaikki maassa oleva linnun ruoka tulee siivota pois. Lintujen ruokintaa maahan tai vesistöön tulee välttää. Kesäaikaan lintujen ruokintaa ei muutenkaan suositella.
  • Mahdolliset siilien ja muiden eläinten ruokkimiseen käytettävät astiat kannattaa kerätä pois heti ruokkimisen jälkeen. Myös lemmikkien ja kotieläinten ruokien varastointiin kannattaa kiinnittää huomiota.
  • Satoaikana maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät on syytä kerätä nopeasti pois rottien ulottumattomiin.
  • Romu- ja lehtikasat tulisi siivota pois, sillä ne tarjoavat rotille hyvän pesimispaikan. Tilkitse mahdolliset raot niin, että jyrsijät eivät pääse rakennusten sisälle.

Mikäli taloyhtiön alueella havaitaan rottia, asiasta tulee ilmoittaa kiinteistön omistajalle (isännöitsijälle). Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa, ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin samanaikaisesti yhteistyössä. Rottien tiedetään liikkuvan laajoilla alueilla.

Jos ennaltaehkäisy ei auta, voidaan jyrsijöitä hävittää loukuttamalla. Tappoloukkujen on oltava riittävän tehokkaita, jotta pyydystettävä eläin ei joudu kärsimään. Mikäli rottien hävittäminen ei onnistu loukuttamalla, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen. Myrkytysoikeus on siirtynyt ammattilaisille. Kuluttajat eivät saa ostaa rottien torjuntaan käytettäviä jyrsijämyrkkyjä.

Ympäristötoimen verkkosivuilta löytyy lisätietoa ja ohjeita:

Tuholaiset

 

Pihtiputaalla 18.5.2020

Salla Kumpulainen

Yhdyskuntatekniikan päällikkö

040 714 4870

Kirsi Hyvärinen

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 7489

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta