Kirjasto

Kirjaston palvelut

Lainausautomaatti
Lainausautomaatti

Lainaaminen

Kirjasto lainaa asiakkailleen maksuttomasti kirjallisuutta, audiovisuaalista aineistoa sekä sanoma- ja aikakauslehtiä uusinta numeroa lukuunottamatta. Lainaaminen edellyttää kirjastokorttia, joka on henkilökohtainen. Alle 15-vuotiailta vaaditaan kortin saamiseksi huoltajan kirjallinen suostumus. Ensimmäinen kortti on ilmainen.

  • Lainassa olevaa aineistoa voi varata.
  • Lainoja voit uusia joko käymällä kirjastossa, puhelimitse tai Keski-Finnan verkkokirjaston kautta.
  • Lainat voi uusia, ellei niistä ole varauksia.
  • Kotiseutukokoelman aineisto ei ole lainattavissa.

Kirjastokortti

Henkilökohtaisen kirjastokortin ja Pin-koodin saat kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Sama kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.

Alle 15 -vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja, joka on myös vastuussa kirjastokortin käytöstä. Huoltajatiedot liitetään asiakastietoihin hakemusvaiheessa.

Täytä hakemus verkossa ja tunnistaudu pankkitunnuksilla. Robotti käsittelee korttihakemukset yöllä, joten kortin voi noutaa mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä seuraavana päivänä.
Vaihtoehtoisesti voit myös tulostaa ja täyttää paperisen kirjastokorttilomakkeen.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Uusi kortti maksaa 2 €.
Asiakas on vastuussa kirjastokortin ja pin-koodin käytöstä sekä sitoutuu korvaamaan vahingoittamansa ja palauttamatta jättämänsä aineiston.

Seutulainat

Jos Wiitaunionin kirjastoissa ei ole jotakin teosta tai omat kappaleemme ovat lainassa, voit tilata sen seutulainaksi muista Keski-kirjastoista maksutta. Verkkokirjastossa seutuvarauksen voi tehdä vain hyllyssä oleviin niteisiin valitsemalla varauksen tyypiksi seutuvarauksen. Mikäli haluamasi teoksen kappaleet ovat lainassa, ota yhteyttä kirjastoon. Seutulainan toimitusaika on 1-2 vk ja siitä tulee automaattisesti saapumisilmoitus, kun laina on tullut haluamaasi noutopisteeseen.

Seutuvarausta säilytetään varaushyllyssä 10 vuorokautta saapumisesta. Noutamattomasta ja noutoajan jälkeen lainatusta varauksesta peritään 2 €.

 

Kaukopalvelu

Voit jättää kirjastoon kaukolainapyynnön aineistosta, jota ei ole kirjaston omissa kokoelmissa eikä muissa Keski-kirjastoissa. Kirjasto voi hankkia haluamasi teoksen kaukolainaksi melkeinpä mistä tahansa muusta yleisestä- tai tieteellisestä kirjastosta Suomessa.

Ohjeita kaukolainaukseen

  • Tee kaukolainapyyntö hyvissä ajoin ennen tarvetta.
  • Ilmoita viimeinen mahdollinen päivä jolloin teos halutaan lainaksi. Muutoin kaukolaina toimitetaan ja maksut peritään.
  • Kirjasto ilmoittaa asiakkaalle saapuneesta aineistosta puhelimitse tai sähköpostilla.
  • Kaukolainamaksu varastokirjastosta on 2 €/laina. Ensisijaisesti pyrimme toimittamaan pyydetyt teokset yleisten kirjastojen kokoelmista. Kaukolainamaksu yleisistä kirjastoista on 4 €/laina. Mikäli aineistoa ei löydy yleisistä kirjastoista, tilaamme sen tieteellisestä kirjastoista, jotka perivät kaukolainamaksuja n. 7-10 € / nide.
  • Kaukolainattua aineistoa voi uusia, mikäli siitä ei ole varauksia. Uusinta tulee aina tehdä Pihtiputaan kirjaston kautta, puh 040 8600747.

Tietokoneet

Kirjastossa on langaton verkko, jonka avulla voit käyttää omaa laitettasi kirjaston tiloissa.

Käytettävissä myös nettikone, jossa on tulostusmahdollisuus (20 snt/sivu)

Tiedonhaun opetus ja kirjastovierailut

Päiväkodit, esikoululaiset ja alaluokat

Otamme mielellämme vierailulle lapsi- ja oppilasryhmiä. Ohjelmana voi olla satutunti, kirjastonkäytön opetus tai vaikkapa mukavien kirjojen esittely eli kirjavinkkaus. Ajankohdan sekä sisällön voit sopia etukäteen käymällä tai soittamalla kirjastoon (puh. 040 8600747).

Kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelma

Suunnitelman tavoitteena on virittää lasten ja nuorten lukuinnostusta sekä taata koululaisille tasavertaiset mahdollisuudet kirjaston käyttöön ja monilukutaidon tukeen.

Hae sivustolta