Kulttuuripalvelut

Pihtiputaan yhteisötaideteokset

Pihtipudas on aidosti yhteisöllinen ja asukkaiden lähiympäristöön panostava kunta. Sitä tuovat luovalla tavalla esille muun muassa kymmenen kunnan alueella sijaitsevaa yhteisötaideteosta. Teoksista valtaosa sijaitsee kylissä, mutta muutamat myös kuntakeskuksen alueella. Teokset ovat syntyneet vuosien 2016-2019 aikana yhteisöjen ja yhteisötaiteilija Jaana Bombinin yhteistyön tuloksena.

 

 

 

Linnunlaulupuut

MUURASJÄRVEN KYLÄ 2016-2017

Linnunlaulupuut koristavat kylän raitilla Harjulinnan päätyseinää Reisjärven suuntaan meneviä tervehtien. Yksi puista löytyy myös Eläketalojen roskakatoksen seinästä! Laululinnut ovat syntyneet kylän lasten ja senioreiden käsissä ja itse puut raudasta kylän miesten toteuttamina.

Kuva: Jaana Bombin

 

 

Kyläpääskyt

Kuva: Jaakko Tähti

ALVAJÄRVEN KYLÄ 2018

Pääskyt ovat tulleet! Ne tuovat viestin keväästä ja siitä, että kylvöaika on käsillä. Jokakeväinen pääskyn lento on naulittu Maamiesseuran talon päätyseiniin. Kylän naisten käsissä syntyneet mustankiiltävät, keraamiset pääskyt tervehtivät liidollaan sekä Pihtiputaalle että Reisjärvelle matkaavia.

 

 

Elämänpuu

ELÄMÄJÄRVEN KYLÄ 2016

Elämäjärven Elämänpuun syntytarina on kuin nykykalevalainen kertomus: suuri honka haettiin miehissä taittamatta oksaakaan ja juurrutettiin kylätalo-Mäntypirtin pihaan. Mahtipuu sai kyläläisten käsissä lehvikseen kolme sataa keraamista lehteä – yhden kullekin kyläläiselle.

Kuva: Jaana Bombin

 

 

Marin puisto

Kuva: Jaakko Tähti

RÖNNYN KYLÄ 2018

Kyläläisten suunnittelema ja toteuttama kenties maailman pienin kyläpuisto Rönnyn kyläraitilla on mainio esimerkki asukkaiden osallisuudesta oman lähiympäristönsä parantamisessa. Vanha hiekanottopaikka sai uuden elämän puiston muodossa ja siitä muotoutui kylän sydän.

 

 

Otavan Linnut

SOPUKAN PALVELUKESKUKSEN AULA 2016

Otavan linnut lentävät huolettomina omassa korkeudessaan neulotun sinivioletin taivaan horisontissa. Linnut eivät ole unohtaneet tähtiin kurkottamisen taitoaan. Taivas ja sen linnut ovat Palvelukeskus Sopukan asukkaiden itse neuloen ja veistämällä toteuttamia.

Kuva: Jaana Bombin

 

 

Sydänten Kivi

Kuva: Jasmine Välikangas

SOPUKAN PALVELUKESKUKSEN SISÄPIHA 2017

Alvajärven kylän naisten toteuttamasta teoksesta löytyy sydämellinen ajatus: jokainen Sopukassa asuva ikäihminen on saanut savesta veistetyn ikioman sydämen, johon on kaiverrettu hänen nimensä. Iloisen väriset, keraamiset sydämet lepäävät suuren luonnonkiven harteilla

 

 

Lumoava Puutarha

SOPUKAN PALVELUKESKUKSEN AULA 2019

Lumoavassa puutarhassa kukkii aina ikuinen kesä! Eri kokoisissa ruukuissa kasvavat fantasia- kukat ilahduttavat väreillään ja muodoillaan Sopukan asukkaita, työntekijöitä sekä vierailijoita. Veistetyt, keraamiset kukat ovat Alvajärven naisten käsien taidonnäyte.

Kuva: Jaana Bombin

 

 

Sopukan Kanala

Kuva: Jasmine Välikangas

SOPUKAN PALVELUKESKUKSEN SISÄPIHA 2018

Punaisen kanalan orsilta kuuluu kaakatus! Kukko tähyilee tyytyväisenä kanalan katolta valmiina herättämään Sopukan asukkaat. Kanala ja sen asukkaat löytyvät Sopukan Perinnepihalta. Kanala on puuseppä Oiva Jämsenin käsialaa ja keraamiset kanat Alvajärven naisten muotoilua.                                                                                                                                             

 

 

Mummon Pyykkipäivä

PIHTIPUTAAN KESKUSTA 2019

Värikkäät isoäidin neliöt on ripustettu kuivumaan Nelostien vieressä sijaitsevaan koivikkoon. Mummolla on pyykkipäivä joka kesä ja samalla ohiajavat autoilijat saavat iloisen ja hyvän tuulisen värikimaran katseltavakseen. Ympäristötaideteos on syntynyt pääasiassa Kojolan kylän naisten käsissä.

Kuva: Helena Raatikainen

 

 

Mummon Sydänkivipuisto

Kuva: Jasmine Välikangas

PIHTIPUTAAN MUMMOLAN PIHA-ALUE 2019-

Mummon Sydänkivi- puisto syntyy yhteisöllisesti ja laajenee vuosittain. Keraamisiin, itse veistettyihin sydämiin on kaiverrettu oman mummon nimi. Sydämet on kiinnitetty luonnonkiviin. Kivet ja niiden läheisyyteen istutetut omenapuut muodostavat vähitellen puistomaisen kokonaisuuden.

Hae sivustolta