Luontokohteet

Jääkolun alue – n. 3500ha suojeltua aluetta

Jääkolun alue – n. 3500ha suojeltua aluetta, mm. Suurijärvi, Lapin sormi ja Peuranpolku

Alue sijaitsee Pihtiputaan, Reisjärven ja Kinnulan rajamaastossa ja käsittää mm. Nasakkalan, Suurijärven, Harjuntakasen ja Jääsydänmaan alueen.

Jääkolulta lähtiessä reitti kulkee leveitä, helppokulkuisia polkuja pitkin (vanhoja metsäteitä), Reisjärven puolella maasto muuttuu kivikkoisemmaksi.

Alueella sijaitsee useita kauniita pieniä järviä, yli 60 kpl 10 x 10 km:n alueella.

Parkkipaikkoja on Jääkolun lähellä Jääkoluntien varressa ja Nuorasen tiellä Suurijärven reitin lähtöpisteen lähellä sekä Yölammen kohdalla Yölammintien tien päässä.

Jääkolun pyykki on vanha rajapyykki, joka sijaitsee Pihtiputaan, Reisjärven ja Kinnulan rajalla, ja jonka kivissä näkyvät edelleen vanhat kaiverrukset. Jääkolulta, Suurijärven kämpältä ja Yölammelta on mahdollisuus patikoida yöksi varaustupiin Reisjärven Peuranpolun pohjoispäähän. Hyvin opastetut reitit vievät läpi kahden luonnonsuojelualueen ja yhden Natura-alueen.

Suurijärven kämpälle lyhyin patikkamatka on Nuorasentieltä.

Kämppä ja reitistö osin ovat Pihtiputaan kunnan ylläpitämiä. Suurijärven kämppä on varustettu saunalla, kuivakäymälällä ja soutuveneellä. Kämppään mahtuu talvisin 6 yöpyjää ja kesäisin lisäksi aittaan 5 yöpyjää. Kämppä on ns. autiokämppä, jota ei voi varata.

Mikäli Nuorasentiellä oleva puomi on suljettu, pääsee kämpälle myös lähes Karhukalliontien päästä.

Koko Jääkolun alueen pääasiallinen maanomistaja on Metsähallitus. Lisätietoja alueen kohteista Arto Tiainen, Markku Kananen. 

 

Hae sivustolta