Luontokohteet

Kivimäen kierros

Kivimäen kierros

Kivimäen kierros on luonto- ja kulttuuripolku Korppisen kylän läheisyydessä Keiteleentien varressa Pihtiputaalla.

Lähtöpaikkana on kylätalo, Virkamäentien ja Keiteleentien sekä Sormulantien risteyksessä, mutta kierrokselle voi hyvin lähteä myös Ison Kivimäen alta (seuraa opasteita).

Ison Kivimäen päältä löytyy huikaisevat näkymät tarjoava lintu- ja näkötorni sekä huollettu laavu tulipaikkoineen.

Kivimäen kierros on haastava niin nähtävien asioiden kuin maastonkin suhteen – kostealla kelillä tarvitaan kumisaappaat, sillä polulla on välillä korkeaa heinikkoa.

Polulla voi tehdä havaintoja luonnon monimuotoisuudesta; eläimistä, kasveista ja heti jääkauden jälkeisistä tapahtumista – Itämerta edeltäneistä merivaiheista muinaisrantoineen ja rantakivikkoineen.

Syväjärven rannalla on laituri, tulipaikka ja pitkospuut.

Asiantunteva paikallisopas tekee retkestä antoisan.

Sormulanmäki, Iso Kivimäki ja Pieni Kivimäki kuuluivat hyytävän Yoldianmeren ulkosaaristoon noin 11 tuhatta vuotta sitten, jolloin maan kuori oli täällä rajusti painuksissa Jääkauden jäljiltä. Näiden kolmen mäen rinteissä näkyy Yoldianmeren ja Ancylusjärven rantamuodostelmia. Kohta Hoikanlammelta noustessa polku etenee pitkin Ancylusjärven (noin 10800-9600 vuotta sitten) rantapenkkaa ja kivikkoa. Kasvisto ja linnusto Kivimäen kierroksella on kiintoisa ja monipuolinen myös näkötornilta Pienelle Kivimäelle kulkevalla osuudella. Reitti on haastava ja kiintoisa myös siksi, että suuret merenselän aallot ovat aikoinaan huuhdelleet moreenia siten, että vain kivet ovat jääneet jäljelle maastoon. Alueen vaikeimpien kohtien ylittämisen helpottamiseksi pahimpiin kohtiin on laitettu pitkospuut.

Maanomistajina ovat yksityiset tahot. Lisätietoja Juhani Krook, 040 069 1003

 

 

Hae sivustolta