Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Asumisen uudet tuulet maakuntien rajoilla

Asumisen uudet tuulet maakuntien rajoilla

Sydänsuomessa on käynnistetty yhdessä kehittämisyhtiöiden SavoGrown ja NIHAKin kanssa uusi laajamittainen hanke, jonka tavoitteena on kehittää maaseutuasumista yli maakuntarajojen.

Tavoitteet

Tavoitteena on kehittää asumisratkaisuja ja nostaa asuminen keskeiseksi osaksi maaseudun kehittämistä. Pyrimme myös uudistamaan ja ajanmukaistamaan ajattelua yhteiskuntarakenteen ja rakennetun ympäristön osalta. Kyseessä on kahden vuoden yhteiskehittämishanke, joka toteutetaan kolmen maakunnan (Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Savo) alueella ja johon osallistuu yhteensä 20 kuntaa. Tavoitteena on luoda kestäviä ja taloudellisia ratkaisuja, jotka vahvistavat alueiden elinvoimaa ja houkuttelevat uusia asukkaita.

Ratkaisuja maaseudun asumisen kehittämiseksi

Keskitymme muun muassa asumisen strategioiden luomiseen, rakennus- ja korjaustoiminnan tehostamiseen sekä uusien rahoitusmallien kehittämiseen. Kuntien yhteistyö luo uusia asumisratkaisuja, jotka tukevat väestön hyvinvointia ja houkuttelevat osaavaa työvoimaa. Tavoitteena on varmistaa, että alueen asumistarjonta vastaa erilaisiin elämäntilanteisiin nuorista perheistä eläkeläisiin ja että se tukee paikallista elinvoimaa.

Sydänsuomessa-alueen projektipäällikkö Mirva Puustjärvi on erityisen kiinnostunut luomaan monisukupolvista ja kiertotaloutta hyödyntävää elinvoimaista asumisympäristöä, joka palvelee meitä kaikkia yhteisöllisesti ja kestävällä tavalla: “Asumiseen tehtävät investoinnit ovat merkki elinvoimaisuudesta”.

Laaja vaikutus ja pitkän aikavälin tavoitteet

Toteutusaikana luodaan tiivistä yhteistyötä kuntien, yritysten ja asiantuntijoiden välillä, mikä avaa uusia mahdollisuuksia maaseutuasumisen kehittämiselle koko Suomessa. Painotamme kestävää kehitystä ja kiertotalouden periaatteita, jotka näkyvät konkreettisina ratkaisuina asumisen kehittämisessä. Asumisen uudet tuulet maakuntien rajoilla -hanke luo pitkän aikavälin asumisstrategioita ja konkreettisia ratkaisuja, joilla maaseudun asuntotarjonta saadaan vastaamaan muuttuneisiin tarpeisiin. Tämä parantaa maaseutualueiden elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta.

Kesto

01.09.2024 – 31.08.2026

Budjetti

Asumisen uudet tuulet maakuntien rajoilla -kehityshanke on Euroopan Unionin osarahoittama. ELY-keskus rahoittaa hanketta Euroopan maaseuturahastosta.

Hankkeen kokonaisrahoitus 736 493,38 € josta 10% on omarahoitusosuutta 73 649,30 € mikä jakautuu kolmeen osaan Sydänsuomen, Savogrown ja Nihakin kesken. ELY-keskuksen myöntämä tuki 662 844,08 €

Yhteystiedot

Mirva Puustjärvi

Titteli-ikoni

Projektipäällikkö

Sähköposti-ikoni

mirva.puustjarvi@pihtipudas.fi

Puhelin-ikoni

040 539 4007