Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Perhepäivähoito

Perhepäivähoito

Perhepäivähoito on lasten varhaiskasvatusta hoitajan omassa kodissa tai muissa kodinomaisissa olosuhteissa. Se on pienessä lapsiryhmässä tapahtuvaa varhaiskasvatusta. Perhepäivähoito on joustava hoitomuoto, jolla pystytään vastaamaan perheitten erilaisiin hoitotarpeisiin. Varhaiskasvatuspaikkaa järjestettäessä otetaan huomioon lasten mahdolliset erityistarpeet.

Perhepäivähoidossa lapsi saa perushoidon ja kasvatuksen lisäksi mahdollisuuden osallistua toisten lasten kanssa taitoja ja itsetuntoa kehittävään toimintaan ja leikkiin turvallisen aikuisen ohjauksessa.

Tavallisimmin perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kodissa. Hoitajalla voi olla yhtä aikaa varhaiskasvatuksessa enintään neljä alle esikouluikäistä lasta. Pihtiputaalla hoitajan kodissa tapahtuvaa perhepäivähoitoa on keskustan alueella.

Ryhmäperhepäivähoidossa 2-3 perhepäivähoitajaa hoitaa yhdessä 8-12 lasta. Pihtiputaan ryhmäperhepäiväkodit ovat keskustan alueella Tenavatupa p. 040 7144 486, Riihitupa p. 040 7144 513 sekä Muurasjärven kylällä Vekaralinna p. 040 7143 965.

Joissakin tilanteissa varhaiskasvatus voidaan järjestää ns. kolmiperhepäivähoitona, jossa useamman perheen lapset, vähintään neljä lasta, yhdistetään ryhmäksi. Varhaiskasvatus tapahtuu sopimuksen mukaan yhden tai useamman varhaiskasvatuksessa olevan lapsen omassa kodissa.

Jos samasta perheestä vähintään 3-4 alle kouluikäistä lasta tarvitsee varhaiskasvatusta ja palvelu ei muuten ole järjestettävissä, voidaan varhaiskasvatus järjestää lasten omassa kodissa.