Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Kylät

Kylät ja -seurat

Pihtiputaan kunta muodostuu 13 elinvoimaisesta kylästä, jotka tarjoavat laadukkaita asumisen ja elämisen mahdollisuuksia. Kyliltä löytyy asuntokantaa, rauhaa ja hiljaisuutta, keskinäistä välittämistä ja kehittämisentahtoa. Jokaisella kylällä kiinnitetään huomiota ympäristöasioihin, vesistön kuntoon, risukoiden raivauksiin ja polkujen rakentamiseen. Kylillä on omia painopistealueitaan ja vahvuuksiaan, mutta ympäristöasiat ovat kaikille kylille yhteisiä. Ne tuovat kyläläisiä mukaan yhteisiin talkoisiin ja kasvattavat yhteishenkeä.

Alvajärven kylä sijaitsee 16 kilometrin Pihtiputaan keskustasta länteen päin, Reisjärventien varrella. Kauniilla paikalla sijaitseva kylä on kahden järven, Alvajärven ja Muurasjärven rannalla, laajalla alueella.

Yhteishenki Alvajärvellä on hyvä ja kylä on virkeä yhdistystoiminnassa. Kun asioista oikein innostutaan Alvajärven kylällä, lähtevät kaikki ihmiset liikkeelle. Kyläseura ja muut yhdistykset kehittävät viihtyisämmäksi kylän keskustaa ja muita alueita jatkuvasti omatoimisesti. Viimeisimpiä voimannäytöksiä ovat kevyen liikenteen väylän raivaaminen talkoilla ja kylätalon kunnostus.

Alvajärven Maamiesseurantalo Facebookissa

Elämäjärvi on viihtyisä kylä Pihtiputaan kunnan pohjoisrajalla E75-tien varrella. Pihtiputaan keskustaan matkaa on noin 15 kilometriä. Kylä sijaitsee Elämäjärven rannalla.
Kyläläiset luonnehtivat Elämäjärveä ”hyvän nimen kyläksi” ja kylä on täynnä aktiivista kylätoimintaa. Kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka on Mäntypirtti, joka peruskorjauksesta suurin vastuu oli isolla joukolla aktiivisia ja talkoohenkisiä kyläläisiä. Rahallinen omavastuuosuus on hankittu peruskorjaukseen pääosin kesäteatterin näytelmätuloilla.

Elämäjärven kyläseura Facebookissa

Harmaalanranta sijaitsee Kärväskylän jälkeen Keiteleentieltä noin 20 km Pihtiputaan keskustasta. Tie myötäilee kaunista ja runsassaaristoista Kolimajärveä. Matkan varrella on mm. upea Jousimäki, Rajalan Puu, Lieso. Runsas kesämökkeily tuo liikettä kylälle kesäisin. Luonnonkaunis, hiljainen seutu.

Ilosjoki sijaitsee E75-tien varrella noin 10 kilometriä keskustasta etelään päin. Kylän maisemaa hallitsee toisaalta Kolimajärvi ja toisaalta Iloskangas, joka on suureksi osaksi vanhaa Päijänteen rantaa ja muotoutunut viimeisimmän jääkauden jälkeen. Ilosjoen kylä on tyytyväisten, ahkerien ja osaavien kyläläisten ja kesäasukkaiden yhteinen pieni kylä. Vuonna 2007 kyläläiset, lähinnä miehistä koostunut talkooporukka rakensi vanhoista Kirkonkylän koulun hirsistä kylätalon (Tahkontupa), 8 kuukaudessa, ajassa johon kukaan ulkopuolinen ei uskonut. Viimeisimpänä talkootyön tuloksena kylätalon pihapiiriin valmistui (lokakuu 2021) Kuhakota, joka jo sinällään on näkemisen arvoinen.

Kojolan kylä sijaitsee noin 30 kilometriä Pihtiputaan keskusta luoteeseen päin, lähellä Muurasjärven ja Alvajärven kylää. Kojola on loistava paikka luontoharrastajille. Siellä on kirkasvetiset ja kalaiset järvet ja vaihtelevamaastoinen luonto, joissa on todella hyvät marjastus- ja metsästysmahdollisuudet.

Korppisen kylä sijaitsee Pihtiputaan itäosissa, noin 25 kilometriä Pihtiputaan keskustasta, Keiteleentien varrella. Korppisen kylän toiminta on virkeää ja voimakasta. Kyläseuralla on oma kylätalo, saunapirtti ja säännöllistä toimintaa. Korppisen luonnonrikkauksien erikoisuus kauniiden metsien ja vesistöjen ohella on Virkamäen kyhmykiilleliuske, jonka ainoa esiintymispaikka kylä on.

Korppisen kyläseura Facebookissa

Kärväskylä sijaitsee noin 10 kilometriä Pihtiputaan keskustasta itään, Keiteleentien varrella. Kylä on suosittu asumalähiö kirkonkylän tuntumassa. Kylän vahvuudet ovat sijainti Koliman rannalla ja muutenkin kaunis peltomaisema, kuivatun Kärväsjärven alueella.

Kärväskylän kyläseura Facebookissa

Peninki ja Liitonjoki sijaitsevat vierekkäin Elämäjärven rannoilla ja järveen liittyvän Liitonjoen varrella Pihtiputaan kunnan pohjois- ja koillisosissa, noin 10-20 kilometrin päässä Pihtiputaan keskustasta. Kylällä on aktiivista kylätoimintaa.

Muurasjärven kylä sijaitsee Pihtiputaan luoteisosassa, Reisjärventien varrella. Matkaa laajan kylän keskustasta kirkonkylän keskustaan on 29 kilometriä.
Muurasjärvi on suurin Pihtiputaan sivukylistä ja kylällä on hyvät palvelut; kauppa bensa-asemineen, koulu, lasten päivähoito ja eläketalo. Kylällä on myös kirkko ja hautausmaa. Aktiivisella kylällä järjestetään paljon erinlaisia tapahtumia. Muurasjärvellä on valtakunnallisesti arvokkaita perinnemaisemia. Harjuntakaisen luonnonsuojelualue on suosittu retkeilyalue, joka tarjoaa hyvät reitit ja karun kauniit maisemat.

Keski-Suomen Kylät ry on valinnut Muurajärven vuonna 2012 ”Vuoden Kyläksi”.

Muurasjärven verkkosivut
Muurasjärven kyläseura Facebookissa

Rönnynkylä sijaitsee 7,5 kilometriä kirkonkylän keskustasta pohjoiseen, E75-valtatien varrella, Saanijärven pohjoisrannalla. Rönnynkylä kulkee ketjumaisesti kylätien varrella, valtatien molemmilla puolilla.

Saanin kylä sijaitsee noin 5 kilometriä kirkonkylän keskustasta länteen päin, Reisjärventien varrella. Saanin maaseutumainen ja rauhallinen pikkukylä on kahden järven, Alvajärven ja Saanijärven välissä.

Seläntauksen kylä sijaitsee laajalla alueella Pihtiputaan kunnan lounaispuolella, Alvajärven pitkittäisellä etelärannalla. Kylällä ei ole selvästi erottuvaa kyläkeskusta, vaan asutus on jakaantunut tasaisesti Alvajärven rantaviivan mukaisesti Suvannonlahdesta Alvajärven kylän rajalle saakka. Pihtiputaan kirkonkylästä kylän lähimpään pisteeseen, Suvannonlahden leirintäkeskukseen on noin 8 kilometriä ja Seläntauksen ja Alvajärven kylärajalle eli kylän kauimmaiselle rajalle noin 16 kilometriä. Seläntaus sijaitsee kahden suuremman tien varrella. Kylän läpi kulkevat Kinnulan – Pihtiputaan tie eli Mustalaistie sekä Alvajärven ja Seläntauksen kylien välinen tie.

Seläntauksen kyläseura Facebookissa