Organisaatio
Organisaatiorakenne
Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan muodostaman Wiitaunionin organisaation rakenne muodostuu kummankin kunnan hallinnon ja palvelutuotannon yhteistoiminnasta. Organisaatiorakenteen ytimessä ovat asiakaslähtöiset palvelukokonaisuudet. Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa Pihtiputaan kunnan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen.
- tavoitteena kustannustehokkuus
- työnjako perustuu kummankin kunnan vahvuuksiin
- taloudellisena pohjana yhteisesti sovittu kustannus- ja laatutaso
- kunnilla itsenäinen harkintavalta mitä palveluita asukkaille tarjotaan
Wiitaunionin kuntien eli Viitasaaren ja Pihtiputaan palvelutuotanto on järjestetty yhteiseksi kummankin kunnan vahvuuksia hyödyntäen. Yhteisten toimintojen koordinoiva ja valmisteleva elin on kuntaparin työvaliokunta, joka valmistelee esitykset edelleen kuntien hallituksen yhteiskokoukselle.
Palvelutuotannon työnjako on seuraava Viitasaari: perusturva, tekninen toimi ja ympäristötoimi ja Pihtipudas: sivistystoimi, maataloushallinto ja hallinnon tukipalvelut.
Kuntaparin molemmat kunnat ovat itsenäisiä omine kaupungin- ja kunnanvaltuustoineen ja -hallituksineen.
- Kunnat säilyvät itsenäisinä
- Keskittyminen kansalaiskunnalle kuuluviin tehtäviin
- Kuntien vahvuuksien hyödyntäminen
- Palvelutuotannon organisoiminen asiakaslähtöisiksi palvelukokonaisuuksiksi
- Palvelutuotannon työnjako
- Päällekkäisyyksien purkaminen
- Palvelutuotannon tehostaminen
- Kuntien hyvinvoinnin edistäminen demokraattisesti ja tasapuolisesti
- Kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien turvaaminen
Kunnanvaltuusto, -hallitus ja omat lautakunnat
Ylintä demokraattista päätösvaltaa Pihtiputaan kunnassa käyttää asukkaiden valitsema kunnanvaltuusto, johon kuuluu 27 valtuutettua. Valtuuston tehtävänä on asettaa kunnanhallitus, tarkastuslautakunta, keskusvaalilautakunta sekä nimetä edustajat kuntaparin yhteislautakuntiin.
Keskushallinto
Pihtiputaan keskushallinto valmistelee kunnanvaltuuston ja -hallituksen käsittelyyn tulevat asiat, toimeenpanee niiden tekemät päätökset sekä hoitaa kunnan yleisiä viestintä- ja tiedotustehtäviä. Keskushallintoa johtaa kunnanjohtaja.
Elinkeinot ja matkailu
Elinkeinotiimiin kuuluu elinkeinopäällikkö ja kaksi yrityskehittäjää.

Kansalaiskunta ja palvelukunta
Wiitaunionin kantavana toimintaperiaatteena on turvata sekä kuntalaisen tarvitsemat palvelut että kuntalaisen vaikutusmahdollisuudet oman ympäristönsä asioihin. Wiitaunioni sisältää ajatuksen kansalaiskunnasta ja palvelukunnasta, joissa molemmissa kuntalainen on osallisena.
Molemmissa kunnissa toimivat normaalisti kunnanvaltuusto, -hallitus, tarkastuslautakunta ja keskusvaalilautakunta itsenäisesti. Kummankin kunnan valtuustot nimeävät edustajansa palvelutuotantoa ohjaaviin lautakuntiin.
- demokratia
- identiteettikunta
- yhteisön elinvoiman edistäminen
- palvelutuotannon kokonaisohjaus
- oma ja yksityinen palvelutuotanto
- kustannustehokkuus