Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Pihtiputaan suun terveydenhuollon Porinatuokiolle Työterveyslaitoksen kunniamaininta

Pihtiputaan suun terveydenhuollon Porinatuokiolle Työterveyslaitoksen kunniamaininta

Työterveyslaitos on palkinnut Keski-Suomen hyvinvointialueen Pihtiputaan suun terveydenhuollossa kehitetyn Porinatuokio-käytänteen Kipinä-kunniamaininnalla. Porinatuokiot ovat edistäneet työstä palautumista ja parantaneet tiedonkulkua.

Hyvinvointialueella 2023 toteutetun työhyvinvointikyselyn tulokset kertoivat tarpeesta kiinnittää enemmän huomiota työstä palautumiseen. Pihtiputaan suun terveydenhuollon tiimi havaitsi omasta työarjestaan, että kahvi- ja lounastauot menivät helposti työasioista puhumiseen, kun kerrankin oltiin kaikki yhdessä. Keskustelun myötä syntyi idea Porinatuokiosta, joka otettiin heti käytännöksi: kerran viikossa 10 minuuttia ruokatauon lopusta varataan työasioista keskustelemiseen, ja muut tauot pyhitetään muille aiheille ja palautumiselle.  

– Se tauko on nyt sitä lepoa. Ajatukset eivät ole työssä ja näin aivotkin saavat levätä. Aiemmin vaikket itse osallistunut keskusteluun, olit silti kuulolla yhteisessä taukotilassa, ja työvuoro oli tavallaan jatkuvasti käynnissä. Nyt työasiat ovat työasioita ja lepotauot lepotaukoja, kuvaa tiimiin kuuluva suuhygienisti Eeva Hyvönen

Simppeli idea edistää työyhteisön palautumista ja viestintää

Porinatuokio on tuonut selkeyttä päivään ja parantanut myös tiedonkulkua. 

– Kyllähän sekin parantaa työhyvinvointia, että kaikki ovat paremmin kartalla sovituista asioista ja pääsevät osallistumaan, eikä tule tunnetta, että on aina poissa, kun yhteisistä asioista keskustellaan. Kaikki kuulevat myös yhdenmukaisesti samat asiat, Hyvönen jatkaa.  

– Tämä on hieno esimerkki siitä, miten työyhteisöistä löytyy erinomaisia ratkaisuja työhyvinvoinnin edistämiseen omassa työarjessa. Lämpimät onnittelut Pihtiputaan suun terveydenhuollon tiimille hienosta tunnustuksesta!, työhyvinvointipäällikkö Taina Mäkelä Keski-Suomen hyvinvointialueelta kommentoi.   

Työterveyslaitoksen Kipinä-palkintoja ja -kunniamainintoja jaettiin työhyvinvointia kehittävistä käytänteistä. Porinatuokion saamaa tunnustusta Työterveyslaitos perusteli näin: ”Simppeli ja selkeä idea, joka edistää palautumista. Selkeät pelisäännöt helpottavat yhteistä toimintaa.

Pihtiputaalla kunniamaininta otettiin vastaan ilolla ja ihmetykselläkin, olihan porinatuokiosta tullut jo arkipäiväinen asia työyhteisölle. 

– Oltiin todella iloisia! Me ponnistamme täältä pieneltä paikkakunnalta kuitenkin, ja paljon oli ideoita kisassa mukana. Kyllä täälläkin mietitään asioita ja kehitetään työtä, työyhteisöä ja työhyvinvointia, kuten isommissa paikoissa. Pienessä yksikössä saamme myös helpommin kaikki mukaan kehittämiseen, Hyvönen kuvaa työyhteisön tunnelmia.  

Lisätietoja