Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

YVA-kuulutus, Uusimon tuulivoimahanke ja sähkönsiirto (Pihtipudas)

YVA-kuulutus, Uusimon tuulivoimahanke ja sähkönsiirto (Pihtipudas)

Hankkeen kuvaus
Myrsky Energia Oy suunnittelee Uusimon tuulivoima-aluetta Pihtiputaan kuntaan. Hanke muodostuu tuulivoimala-alueesta ja sen tarvitsemasta sähkönsiirrosta. Hanke koostuu enintään 21 uudesta tuulivoimalasta. Tuulivoima-alue kattaa noin 2 860 hehtaarin laajuisen alan.

Tarkasteltavat vaihtoehdot
Tuulivoimalat:
VE0: Tuulivoimaloita ei toteuteta.
VE1: Hankealueelle rakennetaan enintään 21 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 6–10 MW.
VE2: Hankealueelle rakennetaan enintään 18 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 6–10 MW.
VE3: Hankealueelle rakennetaan enintään 10 uutta tuulivoimalaa. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 6–10 MW.

Sähkönsiirto:
Tuulivoimapuiston sähkönsiirto toteutetaan joko liittymällä muutaman tuulivoimahankkeen yhteiseen 400 kV voimajohtoon (SVE1-SVE3) tai tuulivoima-alueelta rakennetaan noin 13,3 (SVE4A) tai 13,2 (SVE4B) kilometrin pituinen 110 kV voimajohto kaakkoon. Liityntäpiste (vaihtoehdoilla SVE4A-B) valtakunnanverkkoon sijaitsee Elenia Verkko Oyj:n 110 kV Vuolijoki-Pihtipudas voimajohdon varteen sijoittuvalla Pihtiputaan sähköasemalla.

YVA-ohjelman jälkeen tulleet muutokset
YVA-ohjelman jälkeen hankevaihtoehtojen määrää on lisätty. Vaihtoehdon VE1 (21 voimalaa) lisäksi on vaihtoehto VE2, joka sisältää enintään 18 voimalaa sekä vaihtoehto VE3, joka sisältää enintään 10 voimalaa.
Sähkönsiirron osalta arvioidaan YVA-ohjelmasta poiketen vain Uusimon tuulivoimahanketta koskevaa pohjoiseen suuntautuvaa osuutta, mikä tarvitaan, kun liitytään eri hankkeiden yhteiseen voimajohtoon tai vaihtoehtoisesti Elenia Verkko Oyj:n 110 kV Vuolijoki-Pihtipudas voimajohdon varteen sijoittuvalle Pihtiputaan sähköasemalle. Molemmat liityntäpisteet sijaitsevat Pihtiputaan kunnan alueella.
Erikoiskuljetusreitti on tarkentunut ohjelmavaiheesta ja todennäköisenä kuljetussatamana on esitetty Kalajokea, jonne Uusimon hankkeesta on laadittu esiselvitys.

Natura-arvioinnit
Luonnonsuojelulain (9/2023) 35 §:n mukainen Natura-arviointi on laadittu Suurisuo-Sepänsuo-Paanasenneva-Teerineva (FI0900058, SAC/SPA) ja Makkaran niitty (FI0900056, SAC) Natura-alueille.
YVA-selostusta koskevan kuulemisen yhteydessä suojelualueen haltijoille varataan mahdollisuus esittää lausuntonsa tehdystä Natura-arvioinnista luonnonsuojelulain 35 §:n 2 mom. mukaisesti. Lausuntopyyntö annetaan suojelualueen haltijoille tiedoksi yleistiedoksiantona.

Kuulutus, arviointiselostus ja Natura-arvioinnit ovat nähtävillä
Keski-Suomen ELY-keskus on antanut kuulutuksen ja arviointiselostuksen sekä Natura-arvioinnin kuulemista koskevan yleistiedoksiannon tiedoksi julkisella kuulutuksella 23.10.2024.
Kuulutus ja arviointiselostus ovat nähtävillä 23.10.2024 – 20.12.2024 Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen verkkosivulla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/keski-suomi sekä hankkeen ympäristöhallinnon verkkosivulla www.ymparisto.fi/uusimontuulivoimahankeYVA.
Lisäksi painettuun kappaleeseen voi tutustua seuraavissa paikoissa aukiolojen mukaan:
Pihtiputaan kunnanvirasto ja kirjasto, Keskustie 9, Pihtipudas
Keski-Suomen ELY-keskus, Cygnaeuksenkatu 1, Jyväskylä

Yleisötilaisuus
Hankkeen yleisötilaisuus pidetään Pihtiputaalla 31.10.2024 klo 17–19 Pihtiputaan kunnanviraston valtuustosalissa (Keskustie 9, Pihtipudas). Tilaisuuteen voi osallistua etäyhteydellä. Linkki tilaisuuteen tulee ympäristöhallinnon verkkosivulle www.ymparisto.fi/uusimontuulivoimahankeYVA.

Lausunnot ja mielipiteet
Lausunnot ja mielipiteet arviointiselostuksesta ja Natura-arvioinnista tulee toimittaa viimeistään 20.12.2024 osoitteeseen kirjaamo.keski-suomi@ely-keskus.fi tai ELY-keskusten sähköisen asiointipalvelun kautta: Asiointi ja yhteystiedot – ely – ELY-keskus (kohta Muu asiointi). Postitse lausunnot ja mielipiteet voi toimittaa osoitteella Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, PL 250, 40101 Jyväskylä (viitteenä KESELY/653/2022).

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista on nähtävillä kahden kuukauden kuluttua lausunnon antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä ympäristöhallinnon verkkosivulla www.ymparisto.fi/uusimontuulivoimahankeYVA. Lisäksi perusteltu päätelmä annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella verkkosivulla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/keski-suomi.

Lisätietoja
Hankkeesta vastaava Myrsky Energia Oy, Ville Suorsa, p. 040 683 4224, ville(at)myrsky.fi, yhteysviranomainen Keski-Suomen ELY-keskus, Arja Koistinen, p. 0295 024 760, arja.koistinen(at)ely-keskus.fi.

Jyväskylä 23.10.2024
KESKI-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS