Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Jätehuolto

Pihtiputaan jätehuollosta vastaa Sammakkokangas Oy

Pihtiputaan kunnan alueella jätehuollon palvelutehtäviä hoitaa kuntien yhdessä omistama Sammakkokangas Oy. Sammakkokangas Oy tiedottaa poikkeusjärjestelyistä, kerättävistä jätejakeista, jätekeskuksien aukioloajoista, kampanjoista (esim. puutarhajätekampanjat) ja muista ajankohtaisista asioista kotisivuillaan.

Sammakkokankaan asiakaspalvelu palvelee asiakkaita arkisin klo 9-15 sähköpostilla info@sammakkokangas.fi tai puhelinnumerosta 044 4685 502.

Sydän-Suomen jätelautakunta

Pihtiputaalla jätehuollonviranomaisen tehtävät hoitaa ylikunnallinen Sydän-Suomen jätelautakunta. Kunnan jätehuoltoviranomaisen tehtäviä ovat esimerkiksi jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja jätehuoltojärjestelmästä päättäminen. Sydän-Suomen jätelautakunta toimii Saarijärven kaupungin hallinnon alaisuudessa.

Laskutusperusteisiin, jätehuoltorekisteriin (esim. talouden koko, kimppa-astiat, poikkeamiset) ja muuhun viranomaistoimintaan liittyvän tiedon ylläpito sekä päätöksenteko tapahtuu Sydän-Suomen jätelautakunnassa. Esimerkiksi lomakkeet ja kompostointi-ilmoitukset tulee jättää viranomaiselle.

Sydän-Suomen jätelautakunta, PL 13, 43101 Saarijärvi
jatelautakunta@saarijarvi.fi

Kierrätys

Kierrätys.info on Suomen Kiertovoima ry:n (KIVOn) ylläpitämä verkkopalvelu. Palvelulla voi etsiä kotitalouksien jätteille tarkoitettujen, alueellisten keräyspisteiden ja kiertävien keräysten tietoja kaikkialla Suomessa. Palvelun käyttäjistä ei kerätä henkilötietoja. Palvelun käyttömääriä seurataan tilastoinnin avulla.

Vieraskasvit

Haitalliseksi säädetyn vieraslajin kasvattaminen on kiellettyä. Omistajan tai haltijan on hävitettävä haitallinen vieraslajikasvi omalta alueeltaan, myös siis naapurikiinteistöltä tai muualta ympäristöstä levinnyt esiintymä. Kaikkiin yksityisen henkilön toimenpiteisiin toisen omistamalla alueella, kun kyse ei ole jokamiehenoikeudesta, tarvitaan kuitenkin alueen omistajan tai haltijan suostumus.

Vieraskasvijätteen voi hävittää pieninä erinä kotitalouden sekajätteen joukossa, suuremmat määrät otetaan vastaan jätekeskuksessa. Vieraskasvijäte tulee pakata ennen jäteastiaan laittamista jätesäkkiin ja sulkea säkki tiivisti. Vieraskasvijätettä ei saa kompostoida eikä laittaa muun bio- tai puutarhajätteen sekaan.  Lisätietoja Sammakkokankaan sivuilta.

Tarkempia tietoja vieraslajeista, niiden tunnistamisesta ja hävittämisestä löydät Vieraslajit.fi-sivustolta. Sivuston kautta pääset myös ilmoittamaan havaitsemasi vieraslaji esiintymät valtakunnalliseen tietokantaan.

Vieraslajien torjuntaa valvoo alueellinen ELY-keskus, jolla on toimivalta antaa tarvittaessa määräyksiä vieraslajien hävittämiseksi.

Maanteiden ja rautateiden varsilla olevista vieraskasviesiintymistä voit ilmoittaa havaintosi Suomen Lajitietokeskuksen sivuston ohella myös Liikenteen Asiakaspalvelun palauteväylään, jossa on vieraskasveille oma ilmoituslomake Niitto ja vesakonraivaus -aihetunnisteen alla.