Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Pihtiputaan, Kiuruveden ja Pyhäjärven kunnat laittavat liikkeelle kansalaisaloitteen – Suomeen säädettävä lähipalvelulaki sosiaali- ja terveyspalveluihin

Pihtiputaan, Kiuruveden ja Pyhäjärven kunnat laittavat liikkeelle kansalaisaloitteen – Suomeen säädettävä lähipalvelulaki sosiaali- ja terveyspalveluihin

Pihtiputaan kunnan, Kiuruveden kaupungin sekä Pyhäjärven kaupungin viranhaltijajohto sekä luottamushenkilöjohto ovat laatineet yhteisen kansalaisaloitteen, jossa he vaativat lähipalveluin säätämistä. Aloitteen ovat laittaneet alulle kuntajohtajat sekä hallitusten puheenjohtajat.

Aloite on tulossa valtakunnalliseen kansalaisaloite.fi palveluun allekirjoitettavaksi. Tavoitteena on saada 50 000 allekirjoitusta, jonka myötä kansalaisaloite menisi eduskunnan käsiteltäväksi ja asiasta päästäisiin käymään yksityiskohtaisempaa keskustelua, mitä lähipalvelulain sisällön tulisi olla.

Kansalaisaloitteen tekijät kokevat lähipalvelulain säätämisen tarpeellisena. Tähän on syynä erityisesti eri hyvinvointialueiden palveluverkkosuunnitelmat, jotka uhkaavat kaventaa lähipalveluiden saatavuutta monissa kunnissa ja kaupungeissa, varsinkin reuna-alueilla.

– Tässä tilanteessa on selvää, että tarvitsemme selkeitä pelisääntöjä, jotka turvaavat lähipalveluiden säilymisen ja kehittämisen kaikilla alueilla sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta. Tämän takia ehdotamme eduskunnalle, että Suomeen on säädettävä lähipalvelulaki, kertovat aloitteen alulle laittajat.

Laissa määriteltäisiin mm. kansalaisten tarvitsemat palvelut sekä se, missä ajassa ne on ihmisille turvattava. Toimivat lähipalvelut tukevat ihmisten hyvinvointia, alueiden elinvoimaa sekä Suomen kokonaisturvallisuutta.

Sote-uudistuksella on ollut tarkoitus vastata toimintaympäristön muutoksiin ja turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille suomalaisille postinumeroon katsomatta.

Toivomme, että suomalaiset ja koko kuntakenttä ovat kansalaisaloitteen takana, sillä kyse on suomalaisten hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta.

Kansalaisaloitteen ovat alulle laittaneet Kiuruveden kaupunginhallituksen pj. Tommi Tikka, Pyhäjärven kaupunginhallituksen pj. Jouni Jussinniemi, Pihtiputaan kunnanhallituksen pj. Tuomo Jääskeläinen sekä Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi sekä Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen. 

Lisätietoja

Ari Kinnunen, Pihtiputaan kunnanjohtaja, puh. 044 459 6806
Juha-Pekka Rusanen, Kiuruveden kaupunginjohtaja, puh. 050 355 5393

Henrik Kiviniemi, Pyhäjärven kaupunginjohtaja, puh. 044 445 7701