Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Kirjaston palvelut

Kirjaston palvelut

Kirjasto tarjoaa monipuolisia palveluita kirjojen lainaamisen lisäksi. Voit esimerkiksi lainata liikuntavälineitä, työkaluja sekä kausikortin LiigaPlokin kotiotteluun. Kirjasto tarjoaa myös erilaisia opastuksia ja kotipalvelua sitä tarvitseville.

Kokoelma ja lainaaminen

Kokoelmassamme on noin 26 000 kirjaa. Tarjoamme myös cd-äänikirjoja ja vieraskielistä kaunokirjallisuutta. Muurasjärven ja Alvajärven eläketaloilla, Valorinteellä ja Elämäjärven Mäntypirtillä on vaihtuvia siirtokirjakokoelmia.

Lehtiä lainataan uusinta numeroa lukuun ottamatta. Lehtilukusalissa on myös ilmaisjakelulehtiä ja koulutus- sekä kurssitiedotteita.
Lehtilukusalissa voi lukea ePress sanomalehtiä. Kotimaiset paikallis- ja sanomalehdet ovat luettavissa heti niiden ilmestyttyä painosta.

DVD-levyinä on lasten, nuorten ja aikuisten elokuvia sekä tieto-DVD-levyjä, joiden laina-aika on 2 viikkoa. Musiikkiosaltolta löytyy CD-levyjä, karaoke-DVD-levyjä sekä nuotteja. Tarjoamme kielikurssikirjoja eri tasoille, joitakin kursseja myös CD-levyn kera.

Lautapelejä voi pelata kirjastossa ja lainata kotiin palveluaikoina.

Kotiseutukokoelma sisältää Pihtipudasta kertovaa aineistoa ja pihtiputaalaisten tekemiä teoksia, mutta tätä aineistoa ei voi lainata. Paikallislehtiä, kuten Kotiseudun Sanomia, voi lukea kirjastossa sidottuina vuosikertoina vuodesta 1972 alkaen. Lisäksi kokoelmastamme löytyy aineistoa Tahko Pihkalasta.

Kirjasto lainaa asiakkailleen maksuttomasti kirjallisuutta, audiovisuaalista aineistoa sekä sanoma- ja aikakauslehtiä uusinta numeroa lukuunottamatta. Lainaaminen edellyttää kirjastokorttia, joka on henkilökohtainen. Alle 15-vuotiailta vaaditaan kortin saamiseksi huoltajan kirjallinen suostumus. Ensimmäinen kortti on ilmainen.

 • Lainassa olevaa aineistoa voi varata.
 • Lainoja voit uusia joko käymällä kirjastossa, puhelimitse tai Keski-Finnan verkkokirjaston kautta.
 • Lainat voi uusia, ellei niistä ole varauksia.
 • Kotiseutukokoelman aineisto ei ole lainattavissa.

Jos Pihtiputaan tai Viitasaaren kirjastossa ei ole jotakin teosta tai omat kappaleemme ovat lainassa, voit tilata sen seutulainaksi muista Keski-kirjastoista maksutta. Verkkokirjastossa seutuvarauksen voi tehdä vain hyllyssä oleviin niteisiin valitsemalla varauksen tyypiksi seutuvarauksen. Mikäli haluamasi teoksen kappaleet ovat lainassa, ota yhteyttä kirjastoon. Seutulainan toimitusaika on 1-2 vk ja siitä tulee automaattisesti saapumisilmoitus, kun laina on tullut haluamaasi noutopisteeseen.

Seutuvarausta säilytetään varaushyllyssä 10 vuorokautta saapumisesta. Noutamattomasta ja noutoajan jälkeen lainatusta varauksesta peritään 2 €.

Voit jättää kirjastoon kaukolainapyynnön aineistosta, jota ei ole kirjaston omissa kokoelmissa eikä muissa Keski-kirjastoissa. Kirjasto voi hankkia haluamasi teoksen kaukolainaksi melkeinpä mistä tahansa muusta yleisestä- tai tieteellisestä kirjastosta Suomessa.

Ohjeita kaukolainaukseen

 • Tee kaukolainapyyntö hyvissä ajoin ennen tarvetta.
 • Ilmoita viimeinen mahdollinen päivä jolloin teos halutaan lainaksi. Muutoin kaukolaina toimitetaan ja maksut peritään.
 • Kirjasto ilmoittaa asiakkaalle saapuneesta aineistosta puhelimitse tai sähköpostilla.
 • Kaukolainamaksu varastokirjastosta on 2 €/laina. Ensisijaisesti pyrimme toimittamaan pyydetyt teokset yleisten kirjastojen kokoelmista. Kaukolainamaksu yleisistä kirjastoista on 4 €/laina. Mikäli aineistoa ei löydy yleisistä kirjastoista, tilaamme sen tieteellisestä kirjastoista, jotka perivät kaukolainamaksuja n. 7-10 € / nide.
 • Kaukolainattua aineistoa voi uusia, mikäli siitä ei ole varauksia. Uusinta tulee aina tehdä Pihtiputaan kirjaston kautta, puh 040 8600747.

Kirjaston kotipalvelu tarkoittaa kirjojen ja muun kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin sekä palautettavan aineiston kuljettamista takaisin kirjastolle. Kotipalvelu on tarkoitettu sellaisille asiakkaille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, sairauden, liikuntaesteen, toimintakyvyn heikkenemisen tai pitkän välimatkan vuoksi pääse itse käymään kirjastossa. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Asiakas voi itse tehdä varaukset haluamastaan aineistosta verkkokirjastossa, soittaa kirjastoon ja tehdä varaukset puhelimitse, tai antaa aineistotoiveensa kirjallisena kotipalvelukäynnin yhteydessä. Palvelun käyttäjäksi ilmoittautuessa asiakas täyttää yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa lomakkeen, jolla kartoitetaan asiakkaan aineistotoiveita. Tällöin kirjaston henkilökunta osaa tarvittaessa valita asiakkaalle tämän mieltymysten mukaista luettavaa, kuunneltavaa tai katsottavaa, jos asiakkaalla itsellään ei ole tarkempia toiveita mielessä.

Käytettävissä on koko Keski-kirjastojen kokoelma. Kauno- ja tietokirjojen lisäksi lainattavissa on myös aikakauslehtiä, äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja, musiikkia ja elokuvia.

Kotipalvelukierros tehdään säännöllisesti kerran kuukaudessa. Kotipalvelukierrosta edeltävänä päivänä asiakkaalle soitetaan kirjastolta, tiedustellaan tarvetta kotipalvelukäynnille, sovitaan aikataulusta ja voidaan vielä varata kirjoja tai uusia aiempia lainoja asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Ilmoittaudu kirjaston kotipalvelun asiakkaaksi tai kysy lisätietoja ottamalla yhteyttä Minna Parikkaan.
Tai voit soittaa kirjastoon puh. 040 8600 747, lähettää sähköpostia pihtiputaan.kirjasto@pihtipudas.fi tai kysyä henkilökunnalta kirjastossa.

Minna Parikka
040 716 1317
minna.parikka@pihtipudas.fi

Tietokoneet ja digiopastus

Kirjastossa on langaton verkko, jonka avulla voit käyttää omaa laitettasi kirjaston tiloissa.

Käytettävissä myös nettikone, jossa on tulostusmahdollisuus (20 snt/sivu).

Maksuton digiopastus kirjastossa tiistaisin klo 12-14. Varaa oma opastusaikasi kirjastossa tai soittamalla p. 040 8600747.

Päiväkodit, esikoululaiset ja alaluokat

Otamme mielellämme vierailulle lapsi- ja oppilasryhmiä. Ohjelmana voi olla satutunti, kirjastonkäytön opetus tai vaikkapa mukavien kirjojen esittely eli kirjavinkkaus. Ajankohdan sekä sisällön voit sopia etukäteen käymällä tai soittamalla kirjastoon.

Kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelman tavoitteena on virittää lasten ja nuorten lukuinnostusta sekä taata koululaisille tasavertaiset mahdollisuudet kirjaston käyttöön ja monilukutaidon tukeen. Lue lisää kirjaston ja koulun yhteistyöstä

Lainattavat välineet, kausikortit ja työkalut

 • Frisbeegolf-settejä
 • Tennismailoja
 • Gymstic jumppakeppejä
 • Voimavanne (hulavanne)
 • Sulkapallosetti
 • Kahvakuulia
 • Kävelysauvoja
 • Vesijuoksuvyö
 • Renkaanheittopeli
 • Ulkopelisetti
 • Lumikenkiä
 • Luistelutuki
 • Akkuporakone
 • Ompelukone
 • Roskapihdit

LiigaPloki on lahjoittanut kirjastolle lainattavaksi kaksi kausikorttia LiigaPlokin kotiotteluihin. Kausikortti on henkilökohtainen ja oikeuttaa yhteen peliin. Kausikortin voi lainata kirjastokortilla palveluaikana. Näyttämällä korttia lipunmyyntipisteestä saa lipun peliin. Kortti tulee palauttaa pelin jälkeen seuraavana arkipäivänä kirjastoon palveluaikana. Korttia ei voi varata eikä uusia eikä lainata peräkkäisiin peleihin.

Kirjastoauto

Kirjastoauto on lasten ja nuorten oma auto, joka kiertää kiertää kouluilla ja päiväkodeilla kerran kuukaudessa. Auto on kesätauolla kesä-elokuun ajan. Kirjastoautossa on lainattavissa lasten ja nuorten kirjoja, aikakauslehtijä, elokuvia ja ääniteitä. Asiakkaiden käytössä ovat myös aluekirjaston kokoelmat ja palvelut. Autossa voidaan järjestää satutuokioita, kirjavinkkausta ja kirjastonkäytön opastusta. Kysy lisätietoja kirjastosta.

Kirjastoautossa voit tehdä seutuvarauksia Keski-kirjastoissa olevaan aineistoon. Autoon voit palauttaa myös kaikista Keski-kirjastoista lainattua aineistoa. Laina-aika on kirjastoautossa neljä viikkoa. Lainan voi uusia, ellei siitä ole varauksia. Uusiminen käy kätevästi verkkokirjastossa, pääkirjastossa tai autossa.

Keväällä 2024 auto kiertää viikoilla 4, 8, 12, 16 ja 20

Keskiviikko (Pihtipudas)
Klo 9.00–9.30 Perhepäivähoitaja Katja Huhtala, Leppämäentie 13

Klo 9.40–10.20 Onnimanni ja Muksula, Koulutie 2

Klo 10.30–11.00 Tenavatupa ja Riihitupa, Riihitie 2

Klo 11.10–12.50 Putaanvirran koulu, Koulutie 4

Perjantai (Pihtipudas)
Klo 9.50–10.30 Vekaralinna / Harjulinna, Reisjärventie 2882

Klo 10.50–12.30 Muurasjärven koulu, Ristimäentie 9