Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Vuoden 2022 vaikuttajaputtaalaisena palkitaan Markku Niemelä

Vuoden 2022 vaikuttajaputtaalaisena palkitaan Markku Niemelä

Vuoden 2022 vaikuttajaputtaalaisena palkitaan Markku Niemelä

Pihtiputaalainen Markku Niemelä valittiin vuoden 2022 vaikuttajaputtaalaiseksi itsenäisyyspäivän juhlassa tiistaina 6.12.2022. Jo vuodesta 1996 lähtien vaikuttajaputtaalaiseksi on valittu vuosittain taho, joka työskentelee Pihtiputaan ja pihtiputaalaisten hyväksi. Tänä vuonna palkitun 75-vuotiaan Markku Niemelän historia Pihtiputaalla on merkittävä.

Muurasjärveltä kotoisin oleva Markku Niemelä on vaikuttanut kirkonkylän kyläkuvaan erittäin positiivisesti ja kehittänyt Pihtiputaan toimintaa useiden eri perustamiensa yrityksien kautta.

Markku Niemelä perusti 50 vuotta sitten Pihtiputaalle huonekaluliikkeen, jonka toiminta on jatkunut tähän vuoteen saakka hänen myytyä se aikoinaan eteenpäin.

Vuonna 1975 Pihtiputaan Virkamäestä louhittua kiveä alettiin hyödyntämään teollisesti Markku Niemelän aloitteesta. Markku Niemelä, Heikki Kemppainen ja Erkki Jämsén perustivat Pihtiputaan Liuskekivi Oy:n.

– Louhos avattiin kaivurilla ja aluksi louhintaa tehtiin käsityönä. Kiven jalostus aloitettiin Niemenharjun vanhainkodilla, Markku Niemelä muistelee.

Pihtiputaan keskustan rakennusten seinissä, kivijaloissa sekä ympäri Suomea uuneissa ja takoissa näkyy edelleen 40 vuotta toimineen yrityksen työn jälki.

Markku Niemelä on perustanut Pihtiputaalle Tapiolan palvelupisteen sekä ollut mukana K-Raudan yrityksessä. Yrittäjyyden lisäksi hän on ehtinyt työskentelemään pankissa, autokaupassa sekä kehitystehtävissä.

Markku Niemelä on ollut mukana toteuttamassa useita eri projekteja. Yksi niistä on Harjuntakasen luonnonsuojelualue ja sen reitistöt. Hän on myös ollut kehittämässä Heinäjoen luontoreittiä vapaaehtoistyöntekijänä toimimalla vuodesta 2014 lähtien talkoopäällikkönä. Lisäksi hänen aloitteestaan Metsäkaaren työkeskuksen taakse on tällä hetkellä kehitteillä uusi puisto.

Projektipäällikkönä Markku Niemelä vaikutti ratkaisevasti siihen, että koko pohjoiseen Keski-Suomeen saatiin yli 9 miljoonan arvosta avustuksia uusia tallirakennuksia varten. Osa avustuksista saatiin myös Pihtiputaalle Luomalan tallille. Tämä on varmasti ollut myös vaikuttava tekijä siihen, että puttaalaistalliin tuli samanaikaisesti valmennukseen kolme ravikuningasta.

Markku Niemelä on rikastuttanut kuntaamme näkyvillä kesä- ja syystapahtumilla toimimalla Pihtiputaan markkinoiden pääjärjestelijänä yhtämittaisesti 35 vuoden ajan sekä Hiekan Hippoksen ravien yhtenä avaintoteuttajana.

– Onnistuneet tapahtumat ovat saaneet innostumaan niin, että on ollut pakko jatkaa heti seuraavan suunnittelua edellisen tapahtuman päätyttyä. Vaikka välillä tekemistä on vähän liikaakin, Markku Niemelä paljastaa.

Markku Niemelän Hevosystäväinseuran puheenjohtajakaudella Hiekan Hippoksesta kehitettiin eräs Suomen kauneimmista ja toimivimmista kesäraviradoista. Hän on jatkuvasti ollut eräs aktiivisimmista jäsenistä niin Hevosystäväinseurassa kuin rotareissakin. Rotarien kautta Markku Niemelä on ollut mukana taistelemassa poliota vastaan ja hankkimassa apua vähävaraisille niin maailmanlaajuisesti kuin ennen kaikkea paikallisestikin vuodesta 1986 lähtien.

– Pihtiputaan kehittäminen on ykkösasia niin kauan kuin sitä pystyy tehdä, Markku Niemelä toteaa.