Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Pihtiputaan kunta sekä Pyhäjärven ja Kiuruveden kaupungit selvittävät miljardien investointien mahdollisuudet vihreän siirtymän vauhdittamiseksi

Pihtiputaan kunta sekä Pyhäjärven ja Kiuruveden kaupungit selvittävät miljardien investointien mahdollisuudet vihreän siirtymän vauhdittamiseksi

Pihtiputaan kunta sekä Pyhäjärven ja Kiuruveden kaupungit ryhtyvät kunta- ja maakuntarajat ylittävässä yhteistyössä vauhdittamaan uusiutuvan energian investointeja 3K vihreän siirtymän esiselvitys -hankkeen myötä. Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan kuntatasolla investointeja, jotka eivät perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Hankkeessa kartoitetaan Pihtiputaan, Kiuruveden ja Pyhäjärven kuntarajojen muodostamasta kokonaisuudesta uusiutuvan energiatuotannon kokonaispotentiaalia ja haetaan suuriin energiaintensiivisen teollisuuden sijoittumisen kannalta merkittäviin kysymyksiin ylikunnallista suunnitteluvoimaa. Erityisesti energian varastointimahdollisuudet sekä vetyteknologia nähdään alueellisesti yhdeksi potentiaaliseksi uusiutuvan energian tuotantomuodoksi siirryttäessä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Hankkeessa tavoitellaan myös uusiutuvaan energiatuotantoon liittyviä investointimahdollisuuksia sekä yhteistyökumppaneita hankkeiden toteuttamiseksi. Esiselvitys ei saa jää sananhelinäksi, vaan sen myötä muodostetaan kokonaisnäkemys hankkeiden investointipotentiaalista sekä niiden sijoittumismahdollisuuksista. Hankkeessa laaditaan konkreettinen tiekartta kuntien vihreän siirtymän edistämiseksi sekä kuvataan markkina- ja kuntaehtoiset kaavoitus- ja lupamallit hankkeiden toteuttamiseksi.

Vihreän siirtymän investointien vauhdittaminen kunnissa on askel kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua. Se myös luo ennenäkemättömiä mahdollisuuksia maaseutumaisten alueiden kehittymiselle mahdollistaessaan uusiutuvaan energiaan nojaavien miljoonahankkeiden sijoittumisen alueelle. Viime vuosina alkanut tuulivoimabuumi ja sitä seurannut aurinkovoimahankkeiden räjähdysmäinen kasvu ovat vasta pieni alkusoitto sille, mitä vihreän siirtymän hankkeet voivat tuoda maakunnille ja kunnille. Vihreä vetytalous voi olla mahdollisuus valtakunnalliseen sähkönsiirron kapasiteetin puutteeseen, jossa paikallisesti uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä hyödynnetään vetyteknologiaan.

Toteutuessaan uusiutuvan energiahankkeiden investoinneilla on merkittävä vaikutus kunta- ja aluetalouteen, sillä Pihtipudas, Pyhäjärvi ja Kiuruvesi tavoittelevat vuoteen 2030 mennessä noin kolmen miljardin euron uusiutuvan energian investointeja alueelleen. Nämä hankkeet toisivat vuositalolla miljoonien eurojen lisätuloja kullekin kunnalle.

Vihreän siirtymän esiselvitys -hanke tehdään Ympäristöministeriön rahoittaman vihreän siirtymän investointihankkeisiin edistäviin selvityksiin ja kaavoitukseen liittyvän rahoituksen avulla. Hanke päättyy marraskuussa 2024.

Lisätietoja hankkeesta

Pihtiputaan kunta
Kunnanjohtaja Ari Kinnunen, ari.kinnunen@pihtipudas.fi
Aluearkkitehti Helena Raatikainen, helena.raatikainen@pihtipudas.fi

Pyhäjärven kaupunki
Kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi, henrik.kiviniemi@pyhajarvi.fi

Kiuruveden kaupunki
Kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, juha-pekka.rusanen@kiuruvesi.fi

SWECO Oy / konsultin yhteyshenkilö
Leena Pehkonen, leena.pehkonen@sweco.fi