Siirry suoraan sisältöön

Pihtiputaan kunta

Pihtiputaan lukiolla uusia tuulia – 1000 euron jatko-opintostipendi uusille opiskelijoille

Pihtiputaan lukiolla uusia tuulia – 1000 euron jatko-opintostipendi uusille opiskelijoille

Pihtiputaan lukiolla odotetaan innolla ensi vuoden muutoksia. Tavoitteena on tehdä lukiosta entistä houkuttelevampi opiskelupaikka. Elokuussa 2024 tai sen jälkeen aloittavat uudet opiskelijat saavat 1000 euron jatko-opintostipendin päättötodistusta vastaan. Samalla lukion erikoislinjoja uudistetaan.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa 7.11.2023 kokouksessaan ja tekee mahdollisesti esityksen edelleen asiasta päättävälle taholle.

Jo vuosikymmenien ajan Pihtiputaan lukio on tarjonnut nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää harrastukset opintoihin. Lukion vahvuuksina ovat aina olleet pienet opetusryhmät sekä yksilöllinen opetus.

Pihtiputaan lukiossa otetaan käyttöön uusi stipendijärjestelmä, joka koskee 1. elokuuta 2024 tai sen jälkeen aloittavia opiskelijoita. Stipendi myönnetään opiskelijoille, kun he saavat lukion päättötodistuksen. Stipendin määrä riippuu siitä, kuinka monta vuotta opiskelija on ollut lukion opiskelija ja kuinka pitkään hän on käyttänyt päättötodistuksen suorittamiseen.

  • Opiskelijat, jotka suorittavat tarvittavat opinnot kolmen tai neljän vuoden aikana Pihtiputaan lukiossa, saavat 1000 euron stipendin.
  • Opiskelijat, jotka ovat opiskelleet lukiossa kaksi vuotta ennen päättötodistuksen saamista, saavat 600 euron stipendin.
  • Jos opiskelija on lukiossa vain yhden lukuvuoden ja suorittaa tarvittavat opinnot, stipendi on 300 euroa.

Jatko-opintostipendin saamisen ehtona on, että lukiolainen on  opiskelijana jokaisena stipendiin oikeuttavana opiskeluvuonna syksyn ja kevään tilastointipäivänä ja, että päättötodistus tulee olla myönnettynä Pihtiputaan lukiosta.

Aikuisten oppimäärää seuraaville opiskelijoille myönnetään puolet edellä mainituista stipendisummista, muuten samat säännöt pätevät.

– Stipendi on lukion arvovalinta kannustamisessa opiskelun merkityksellisyyden tiellä nuoren ihmisen elämässä, Pihtiputaan lukion rehtori Markku Piippo kertoo stipendin taustan periaatteita.

Asia on ollut esillä lukion opiskelijakunnan hallituksen kokouksessa, jossa nuoret pitivät esitettyä mallia kokeilemisen arvoisena asiana. He pitivät hyvänä asiana sitä, että jatko-opintostipendin voi käyttää haluamallaan tavalla.

Lentopallolinjasta Lentopalloakatemia ja urheilulinjat yhdistyvät

Jatko-opintostipendin lisäksi lukion linjat uudistuvat. Pihtiputaan lukion lentopallolinjan nimi muuttuu Pihtiputaan lukion lentopalloakatemiaksi. Muutos tulee voimaan 1.8.2024 alkaen.

Rehtori Piippo korostaa, että uusi nimi kuvastaa paremmin monipuolista valmennustyötä, jota Pihtiputaan lukiossa tehdään päivittäin.

Pihtiputaan lukion hiihto- ja heittolinja lakkautetaan 31.7.2024 ja niiden tilalle perustetaan uusi yksilöllisen urheilijan linja. Uusi linja tarjoaa liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneelle nuorelle lukio-opintojen ohella mahdollisuuden kehittyä tavoitteellisesti oman lajin parissa.

Uusille musiikkilinjalaisille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan yhden pääaineen opiskeluun Viitasaaren musiikkiopistossa

Pihtiputaan lukion musiikkilinja aloittaa yhteistyön Viitasaaren alueen musiikkiopiston kanssa 1.8.2024 alkaen. Pihtiputaan lukion ensi syksynä aloittaville musiikkilinjalaisille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan yhden pääaineen opiskeluun musiikkiopistossa. Musiikkiopiston tarjoama opetus syventää lukionuorten tietoa ja taitoa musiikin alalta.

Tutustumispäivä Pihtiputaan lukiolla 18.11.2023

Lukioon on mahdollista päästä tutustumaan lauantaina 18.11.2023. Luvassa on lyhyitä näyteoppitunteja lukioaineista, erikoislinjojen esittelyt, ruokailu, mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin. Pihtiputaan lukio kutsuu mukaan yläkoululaisia sekä Pihtiputaalta että muualta, yläkoululaisten ja lukiolaisten kotijoukkoja sekä muita lukion toiminnasta kiinnostuneita. Lisätietoja antaa Pihtiputaan lukion rehtori Markku Piippo, puh. 044 459 6873.